24 maart 2017 | 1 reactie(s)

MTB: kies de juiste koplamp voor je mtb fiets

Hoe kies je de juiste lamp voor je MTB tocht? Heb je net een redelijk bedrag betaald voor een lamp en wat blijkt, heeft je mederijder een lamp die stuk goedkoper is maar beter verlicht. Waar zit dat in, en waar moet je dus opletten als je een lamp aanschaft. Uiteindelijk is dit een persoonlijke keuze maar dit artikel probeert wat licht in de duisternis te werpen ;-)

Dit artikel focussed niet op dingen als uiterlijk, montage en meer van dit soort cosmetische/praktische dingen. Maar meer op zichtkwaliteit, waar te kopen en gebruiksduur.


9 jan 2017 | 1 reactie(s)

NAS: verbind je windowsdesktop met ldap

Dit artikelbeschrijft de stappen die je moet doorlopen om een windows client te verbinden met een werkende LDAP server over ssl/tls. Hierna kun je op je systeem inloggen met de gebruikers uit ldap.

ldap is een opslag/distributie systeem, het doet niet de uiteindelijk authenticatie. In het geval van windows hebben we een process nodig die de communicatie voert met de windows client maar zijn informatie haalt uit ldap. Aangezien meeste NAS machines gebaseerd zijn op linux is hiervoor samba de aangewezen kandidaat, vaak is deze al geinstalleerd op de NAS.


9 jan 2017 | 1 reactie(s)

NAS: verbind je desktop met ldap

Dit artikelbeschrijft de stappen die je moet doorlopen om een ubuntu/debian client te verbinden met een werkende LDAP server over ssl/tls. Hierna kun je op je systeem inloggen met de gebruikers uit ldap. Hiernaast gebruiken diverse processen (naast de login/pam) gebruikers informatie die traditioneel in de locale bestanden staan. Hiervoor moeten we een name server (nss) en pam (libpam) opzetten met ldap ondersteuning.

We gebruiken hiervoor een module voor pam (pam_ldap) en de name service pakket nslcd (naast de normale nscd) die beide verbinding maken met de ldap server. Hiernaast verzorgt de nslcd process caching functionaliteit.

Note: voor de name service zijn 2 paketten beschikbaar die je niet moet verwarren: libnss-ldapd en libnss-ldap. De laatste is de oude en meest gangbare pakket en de eerste een nieuwere variant. Wij maken gebruik van libnss-ldapd om een bug in gnuTLS te omzeilen waardoor je verbindingsproblemen krijgt met SSL/TLS (alle programma's die setuid gebruiken zoals ssh, sudo, apache2 etc.). Op diverse forums worden deze een beetje door elkaar gegooid: pas hiervoor op.

Voor de apple gebruikers is de werkwijze eigenlijk identiek, uiteindelijk is dit ook een BSD machine. Alleen heeft512-999-6108een andere/geen package syteem en zal iets meer GUI gedreven zijn. De opzet is identiek, je zal alleen in de GUI moeten zoeken naar de juiste instellingen ;) Onderaan is een verkorte werkwijze voor OS-X 10.10.


Rose - Copyright © 2011, designed by teNijenhuis.net
11|614